تاریخ انتشار: ۱۲:۲۴ - ۱۵ مرداد ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

آیا پزشکیان در دیدار با وزیر خارجه اردن پروتکل‌ها را رعایت نکرده است؟ | بازگشت تشریفات به سبک خاتمی به نهاد ریاست جمهوری

بار دیگر عدم رعایت تشریفات دیپلماتیک در یک دیدار رسمی در ایران مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. اتفاق جدید، دیدار مسعود پزشکیان رئیس جمهور جدید ایران با وزیر خارجه اردن بوده است.

دیدار پزشکیان و وزیر خارجه اردن

رویداد۲۴ |  لیلا فرهادی: دیدار دو جانبه مسعود پزشکیان و ایمن صفدی وزیر امور خارجه اردن مورد انتقاد برخی کاربران قرار گرفته است. در این دیدار پروتکل پرچم رعایت شده و تنها پرچم ایران در تصاویر دیده می‌شود، اما چیدمان صندلی دو مقام به گونه‌ای بوده که به نظر برخی اشتباه است.

در این دیدار برخلاف رویه مرسوم، مسعود پزشکیان در صندلی هم عرض مقام اردنی نشسته است. یک مقام تشریفات که سابقه چهار دهه فعالیت در حوزه پرتکل های تشریفات دیپلماتیک دارد به رویداد۲۴ می‌گوید این رویه درستی نیست اما بی‌سابقه هم نیست. در زمان ریاست جمهوری خاتمی هم اعتقاد بر این بود که همه مقامات خارجی هم سطح رئیس‌جمهور بنشینند. 

«ترتیب صندلی‌ها» در تشریفات دیپلماتیک چه جایگاهی دارد؟

تشریفات، «مجموعه‌ای از قوانین ادبی پذیرفته‌شده بین‌المللی است که پروتکل‌ها و الگو‌های رفتاری خاصی را برای هر زمان تجویز می‌کند». رعایت نکردن این قوانین در محیط‌های اجتماعی، رسمی و دیپلماتیک تخلفی است که می‌تواند باعث خجالت یا آسیب به روابط شود.

در تشریفات دیپلماتیک واژه‌ای تحت عنوان «ترتیب صندلی‌ها» وجود دارد که به قرار دادن مقامات و مهمانان در صندلی‌های تعیین‌شده با توجه به رتبه‌ها، عناوین یا نقش‌شان در یک رویداد معین چیده می‌شوند. در ترتیب صندلی‌ها آنچه مدنظر قرار می‌گیرد، جایگاه سلسله مراتبی افراد بسته به رویداد، خواه سیاسی، اجتماعی، دیپلماتیک، فرهنگی یا شخصی است.

از سوی دیگر، پروتکل نشستن به آنچه که فرد انجام می‌دهد و نحوه انجام آن اشاره دارد. این به نحوه نشستن مهمانان، جایی که آن‌ها در مقابل مقامات عالی رتبه، در ملاء عام یا در رویداد‌های خاص می‌نشینند، اشاره دارد.

عدم آماده‌سازی موقعیت‌های مناسب هر فرد برای نشستن منجر به آشفتگی، سردرگمی و خجالت در رویداد‌های عمومی می‌شود. مهمانان در رویداد‌ها باید در صندلی‌های تعیین‌شده‌شان بنشینند. چیدمان خوب صندلی‌ها جلوی ایجاد موقعیت‌های ناخوشایند را می‌گیرد.

مسئولان تشریفات نهاد‌های مختلف از جمله وزارت خارجه و نهادریاست جمهوری یا نخست‌وزیری هر کشور به اصول تشریفات دیپلماتیک که یکی از بخش‌های آن، چیدمان صندلی هاست توجه می‌کنند. دلیل این توجه هم حفظ شأن مقامات عالی‌رتبه و در نتیجه حسن روابط بین کشورهاست.

یک مقام آگاه: دلیل هم‌سطح نشستن پزشکیان و مقام اردنی، نظر نزدیکان ایشان درباره این پروتکل است


بیشتر بخوانید:

نقض پروتکل‌ها در نخستین حضور بین‌المللی امیرعبداللهیان به عنوان وزیر خارجه/ در کنفرانس بغداد چه گذشت؟

گاف‌های عجیب تیم تشریفات ایران/ از عکس یادگاری در بغداد تا «GO GO» در مسکو

پا روی پا انداختن‌های دردسرساز/ آیا رفتار امیرعبداللهیان در دیدار با همتای پرتغالی درست بود؟


به گزارش رویداد۲۴، نشستن هم سطح دو مقام غیرهمتا غیرمعمول نیست، اما به گفته منابع آگاه به تشریفات دیپلماتیک، خوشایند نیست. یک مقام مسئول تشریفات در دولت‌های مختلف بعد از انقلاب که خواست نامش فاش نشود، به رویداد ۲۴ گفته در آیین‌نامه‌های مربوط به پروتکل‌های تشریفاتی بند‌هایی به نحوه چیدمان صندلی‌ها و پرچم اختصاص داده شده است. برای مثال قرار دادن پرچم هر دو کشور زمانی اتفاق می‌افتاد که هر دو مقام، همتا باشند. وقتی یک مقام بالاتر باشد، فقط پرچم کشور او در محل دیدار قرار می‌گیرد.

او گفته در مورد صندلی‌ها هم وضع به همین منوال است. معمولا مقام بالاتر باید جدا بنشیند.

این مقام مسئول درباره دیدار روز یکشنبه پزشکیان و وزیر خارجه اردن می‌گوید: «در این دیدار پروتکل رعایت نشده و دلیل آن هم نقطه نظرات افرادی است که به آقای پزشکیان نزدیکند.»

او تاکید کرده هنوز مقامات تشریفات نهاد ریاست جمهوری تغییر نکرده‌اند و همان چهره‌های دولت رئیسی از جمله رضا نقی‌پور و حامد افشارزاده مسئولیت تشریفات دفتر ریاست جمهوری را برعهده دارند، اما پروتکل نشستن رئیس‌جمهور در دیدار‌های خارجی در دولت ابراهیم رئیسی رعایت می‌شد.

کمی تا حدی سلیقه‌ای

این مقام مسئول که سابقه چهار دهه فعالیت در حوزه تشریفات را دارد می‌گوید: «در زمان ریاست جمهوری خاتمی هم این پروتکل‌ها نادیده گرفته می‌شد و وزیر خارجه یا هر مقام خارجی هم سطح آقای خاتمی در دیدار‌ها می‌نشست.»

دیدار خاتمی و وزیر خارجه ایتالیا

دیدار خاتمی رئیس جمهور پیشین و وزیر خارجه وقت ایتالیا

دیدار خاتمی و جک استراو

دیدار خاتمی و جک استراو وزیر خارجه وقت انگلیس

او گفته در همه دولت‌ها اعم از دولت هاشمی، روحانی، احمدی‌نژاد، رئیسی و حتی زمان ریاست‌جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای این پروتکل‌ها با دقت رعایت می‌شدند.

این مقام آگاه به رویداد ۲۴ می‌گوید زمانی که آیت‌الله خامنه‌ای رئیس‌جمهور بود همیشه در دیدار‌های غیرهم‌سطح، بالا می‌نشست و مقام خارجی روی مبل می‌نشستند. به گفته این فرد، نشستن غیرهم‌سطح افراد در وضعیت غیرهم‌سطح قانونمندانه‌تر است: «این یک پروتکل بین‌المللی است.»

با این حال این مقام آگاه هم تاکید کرده عدم رعایت پروتکل‌های دیپلماتیک از این دست بی‌سابقه نیست. او مثالی از نحوه برگزاری مراسم اعطای استوارنامه سفرای خارجی به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در دوران ریاست جمهوری‌اش زده و می‌گوید: «معمول این است که سفرا استوار‌نامه‌ها را ایستاده به رئیس‌جمهور، پادشاه یا حتی دیکتاتور یک کشور می‌دهند و این افراد ایستاده استوارنامه را تحویل می‌گیرند؛ اما آقای هاشمی می‌گفت من می‌نشینم و استوارنامه را می‌گیرم. او در واقع همین کار را هم می‌کرد که برخلاف رویه همه دنیاست.»

این مقام تشریفاتی به جنبه سلیقه‌ای رعایت پرتکل‌های تشریفات اشاره کرده و تاکید می‌کند «اگرچه عدم رعایت این الگو‌ها بی‌ادبی نیست، اما خلاف رویه است و برای آقای پزشکیان هم بهتر است که پروتکل‌های بین‌المللی را رعایت کند.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: مسعود پزشکیان
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۲
ناشناس
|
Pakistan
|
۱۴:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
10
1
والا از نظر من پزشکیان در سطح پایین تری ازوزیر اردنی هست... هم از نظر پرستیژ.کلاس .نحوه نشستن .اعتماد به نفس ...ووووو
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
بحث شخصی نیستچه بحث مقام و بحث کشور به هر حال پزشکیان رئیس جمهور است چه دلت بخواد چه نخواد..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
1
7
من خارج از کشور بودم . آنقدر از آقای خاتمی با احترام یاد می شد تا می گفتی ایرانیم هر ملیتی بود فورا می گفت پرزیدنت خاتمی پرزیدنت خاتمی
احترام صرفا به رعایت پروتکل نیَست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
1
1
جالبه مي گفتيم كاپشنش رو عوض كنه، طرفدارهاش بهشون برمي مورد كه ايشون خاكي هستند و ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
0
1
چیدمان صندلی هم مشکل پزشکیان است یا بی توجهی همکاران دولت سیزدهم ؟
ناشناس
|
Netherlands
|
۲۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
4
4
پزشکیان یک ادم بی کلاسه!
پروتکل مروتکل حالیش نمیشه.
نیکی
|
Canada
|
۰۳:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
0
3
حالا اگه وزیر خارجه ی اردن وزیر ایران بود الان همه داشتن میگفتن وای کراواتش کج شده وای کراوات زدن بلد نیست وای این چه وضعیه وای کراواتش ابروی مملکتمونو برد...
ایرانی ها در مهارت خود زنی رتبه ی یک جهان و بلکه کهکشان رو دارند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
0
1
این پروتکل هارا هم ساخته اشراف و طبقه از ما بهتران است چون در هر جلسه و مجلسی این تشریفات است ولی ما در تاریخ داریم که اگر کسی در زمان پیامبر در مجلسی که آن حضرت حضور داشت وارد میشد نمیتوانست آن حضرت را تشخیص بدهد زیرا هیچ پروتکلی ننوشته بودند که ایشان بر جای بنشیند و یا لباسی بپوشند که مشخص باشد
آگاه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
0
4
لطفا فرافکنی نکنید لطفا مردم را به بازی نگیرید دست از این بچه بازی ها بردارید دست از این سیاست کثیف بردارید
فقط و فقط خواسته های مردم رو برآورده کنید
FATF
برجام
ارتباطات خوب با همه کشورها
اقتصاد پویا و مردمی
اینترنت آزاد
پوشش ازاد
عدم دخالت حکومت در زندگی شخصی مردم
و ...
و ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
2
2
مسولین تشریفات به پزشکیان تذاکربدهند درعدم پوشیدن شلوار چین و اصلاح صورت ایشان قبل از ریاست جمهوری ریش نداشتن الان دارندرنگ عوض می کنند ریش می گذارند مثل قالی باف قبلاً ریش نداشت رفت مجلس ریش گذاشت درهرحال پزشکیان نماینده 16ملیون شهروند ایرانی هستند با پوشش مناسب و اصلاح مناسب باید باشند زمانه انقلاب 45سال گذاشته ازاین کارها بفکرمشکلات ملت باشد نه اربعین بازی ها. [...] اینها برای فاطی نون نمی شود گستره فقروفلاکت رازیادمی کند
پاسخ ها
حسین۱۸
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
سلام، من به بقیه مواردکه گفتید کار ندارم، ولی این ادعا که به قول شما اربعین بازی توزیع فقراست ! خنده داراست! چون هیچ ربطی به دولت ندارد، دولت تازه یک پولی هم برای دادن روادید و... از مردم می گیرد وبقیه هزینه ها هم خودمردم می دهند، همانطور که امثال شما سفر شمال وترکیه و... میروید، مردم همه عده ای دوست دارند سفرکربلا بروند.
محمد معصومی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
0
0
جنگ یعنی فاجعه
نظرات شما